HOME ABOUT PORTFOLIO CONTACT
MY WEBSITE LOGO

ABOUT ME

I love photography

We have created a fictional "personal" website/blog, and our fictional character is a hobby photographer. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

My Name


Photo of Me

Welcome to my website. I am lorem ipsum consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Im really good at:

Photography

90%

Web Design

85%

Photoshop

75%
14+
Partners
55+
Projects Done
89+
Happy Clients
150+
Meetings
PORTFOLIO

MY WORK

Here are some of my latest lorem work ipsum tipsum.
Click on the images to make them bigger


The mist over the mountains
Coffee beans
Bear closeup
Quiet ocean
The mist
My beloved typewriter
Empty ghost train
Sailing

CONTACT

WHERE I WORK

I'd love your feedback!

Chicago, US
Phone: +00 151515
Email: mail@mail.com

Swing by for a cup of , or leave me a note:

-->

Friday 17 February 2012

.:: AMBUYAT ::.

Entry kali ne panjang sikit .. Kalau rajin boleh lah baca sampai habis ..
kalau malas pun baca lah jugak k .. ngeeee

Ambuyat ?... Macam pelik ja nama kan .. 
Tapi sangat lah tidak pelik kalau bagi masyarakat kat Sabah dan Brunei ...
Ambuyat ne merupakan sajian tradisional bagi penduduk bumiputera selepas nasi ,
terutamanya bagi kaum yang berbangsa Brunei dan Bisaya ..

Ambuyat ni biasanya di makan bersama cecah atau kuah ..
kalau nak makan macam tu ja konfem x leh masuk la jawabnya ..
sebab ambuyat ne rasanya agak tawar ..
dan hanya lazat dimakan ketika masih panas ..
kelazatan ambuyat jugak bergantung dengan keenakan jenis cecah nya ..

Lauk ikan ampap , jeruk bambangan , sayur pucuk paku dan sayur lemiding
merupakan cecah yang kebiasaannya di makan bersama ambuyat ..
(fuh ~ kalau yang dah biasa makan konfem terliur baca part ne)

Tepung sagu yang dibuat dari pokok rumbia digunakan untuk menghasilkan ambuyat ..
kalau tepung sagu biasa tu rasanya x boleh jadi ambuyat kot ..
tepung sagu ne akan digaul bersama air panas sehingga tepung tersebut mejadi kental dan kembang ..

 

Tepung sagu rumbia


Untuk makan ambuyat ne alat khas yang dinamakan candas perlu digunakan ..
candas ne nampak macam chopstick ..
cuma, candas ne diperbuat daripada buluh ..

Ini lah candas . Macam chopstik tapi candas ne bersambung kat bhgn atas


cara nak makan senang ja ..
ambik candas, lepas tu masukkan dalam ambuyat ..
then pusing2kan lah ambuyat tuuu ikut kuantiti yang korang nak ..
lepas tu celup lah dekat cecah atau kuah yang korang dah buat tu ..
then masuk mulut dan telan ..
ambuyat ne memang istimewa sebab xpayah kunyah lagi .. haha ..
 makanan express gitu ..

Zoom + + Camni lah cara nak makan ambuyat

ok kat bawah ne disertakan sekali resepi untuk buat ambuyat ..


 Bahan-bahan :

1 kg (6½ cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air

Cara membuat ambuyat: 

Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.

Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.

Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. 
 
Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat 
(seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).
 
Ambuyat yang dah siap


Ambuyat bersama cecahannya



maka dengan itu selesai lah entri ku kali ini ... 
peaCe !

nak join event makan ambuyat ?.. Event Mingguan fans CHELSEA FC
klik kat bawah ne ok ..


Nota si manis : 
   
~ Sagu adalah makan ruji untuk kaum Bisaya. Resipi ini adalah makanan seimbang, kaya dengan karbohidrat kompleks dan serat serta rendah lemak dan garam. 
~ Bagi Semenanjung Malaysia yang susah untuk mendapatkan sagu rumbia, boleh diganti dengan biji sagu atau sagu ubi yang mana perlu dimasak diatas api sehingga sagu kelihatan jernih

3 comments:

  1. haha memang makanan ne mcm ne la .. macam gam ... kekeke

    ReplyDelete
  2. nahhh ! nie bikin teliur nie... aku cari dlu kununn ambuyat tuu.. ad lgi kali d dapur..hehehe :p

    ReplyDelete

Copyright© All Rights Reserved damai-di-sini.blogspot.com